Ritareita, linnanneitoja ja lusikkaleipiä - Hämeenlinnan keskiaikafestivaalit

Taas yksi tapahtumarikas viikonloppu takana. Minä olin lauantaina Tallinnassa viettämässä kaverini kolmekymppisiä ja mies oli poikien kanssa Lepaan puutarhanäyttelyssä. Tänään lähdimmekin sitten koko perhe yhdessä Hämeenlinnan keskiaikafestivaaleille.

Kun ensimmäistä kertaa luin Hämeen Sanomista, että  Hämeenlinnan keskiaikamarkkinat on muuttanut nimensa keskiaikafestivaaliksi ja on näin ollen Suomen suurin (ja ainoa) keskiaikafestivaali, tuli pakostikin hymähdettyä. Mutta oikesti nimimuutos on ainoastaan looginen, sillä kyse on todella monipuolisesta kokonaisuudesta, eikä ainoastaan markkinoista. Festivaalit ovat venyneet viisipäiväisiksi ja ohjelmaa on hengästyttävän paljon.

keskiaikafestivaalit

Parasta keskiaikafestivaaleilla on kuitenkin tunnelma. Keskiaikaista musiikkia soitetaan nuotiopiireissä, ruokateltoissa ja kojujen edustoilla, vastaan kävelee ritareita, pieniä lapsia valkoisissa pellavavaatteissa, linnanneitoja ja talonpoikia, kokonaiset possut paistuvat vartaissa, ja ruuanlaittotulien savu leijailee hiljalleen ruokatelttojen ympärillä. Välillä kuuluu tykinlaukaus. Kojujen edustoilla kehrätään, kirjotaan, taotaan, värjätään, parkitaan, sorvataan ja punotaan, ja jossain tansssitaan keskiaikaisia tansseja. Yhtäkkiä voi huomata olevansa seuraamassa miekkataistelua tai katapultin käyttöä. Ja kaikki tapahtuu keskiaikaisessa miljöössä aidon keskiaikaisen linnan ympäristössä.

DSC_0482 (2).JPG
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit

Esikoisemme ehdoton suosikkijuttu oli hevosturnajaisnäytös, jota hän pääsi seuraamaan isän harteilta. Turnajaisesityksessä riitti vauhtia, ja esikoinen taputti innoissaan ritareiden suorituksille. Kiinnostavaa oli myös jälleen kerran päästä silittämään lampaita ja kokeilla hieman kilven ja kirveen käyttöä.

keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit

Miehelleni tärkeintä oli saada lusikkaleipiä. Festivaaleilla on vuosia käynyt sama myyjä kauppaamassa lusikkaleipiä, ja hänen lusikkaleipänsä kuuluvat ehdottomasti mieheni keskiaikamarkkinakokemukseen. Kuopus pääsi kerrankin rauhassa syömään imetysteltan suojiin, ja minä keskityin taidokkaiden pukujen ja kauniiden myyntikojujen ihailuun. Minusta on upeaa kuinka moni oli jaksanut panostaa pukuihinsa, ja olisi melkein tehnyt mieli vuokrata itsellekin puku. Pitää jättää se kuitenkin seuraavaan kertaan kun mukana ei kulje puklaamisikäisiä lapsia.

keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
DSC_0490 (2).JPG
keskiaikafestivaalit

Olemme käyneet keskiaikafestivaaleilla lähes joka vuosi viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja festivaalit ovat joka kerta olleet entistä isommat ja upeammat. Mielenkiinnolla odotan mitä ensi vuonna on luvassa!

 

*Postaus toteutettu yhteistyössä Linnan Kehityksen kanssa.

Kuulumisia

Meillä on taas normaali arki alkanut, kun mies on palannut töihin ja harrastukset alkavat pian pyöriä. Mies on aktiivinen harrastaja, ja itse olen ottanut tavoitteeksi aloittaa taas kuntosalilla käymisen. Esikoinen ei tähän mennessä ole harrastanut muuta kuin satunnaisesti muskaria, mutta tänä syksynä hän aloittaa sirkuskoulun. Mielenkiinnolla odotan millaista opetusta taaperot saavat sirkustaidoissa. Vielä ei ainakaan näytä kovin vahvalta jongloorauksen tai akrobaattitaitojen saralla, mutta ehkäpä klovneria onkin se esikoisen osaamisalue.

hippalot

Kuopus harjoittelee tällä hetkellä kiinteden ruokien maistelua. Aloitimme hieman huonolla menestyksellä kun mikään ei tuntunut oikein kelpaavan, mutta sitten tajusin että kuopus haluaa soseensa aivan todella sileänä, ihan pienetkin paakut ruuassa aiheuttavat hurjankuuloisen kakomisreaktion. Turvauduin siis ihan aluksi kaupan soseisiin, jotka ovat takuulla sileitä, ja nyt kuopus suostuu syömään myös äidinmaidonkorvikkeeseen soseutettuja kasviksia.

kiinteitä

Tänä viikonloppuna kävimme elomessuilla, ja samalla tuli taas ihailtua kauniita maisemia Viipurintien sillalta.

elomessut
elomessut
hämeenlinna
hämeenlinna

Eräs miehen harrastuksista on kuorolaulu, ja kävimme poikien kanssa messuilla kuuntelemassa kun isä lauloi. Mies kuuluu Vanajan mieskuoroon, jolla on tulossa upea Suomi100 –juhlakonsertti 3.12.2017 Verkatehtaalla. Olen ehkä puolueellinen, mutta kyllä mieskuoro vaan kuulostaa komealta!

vanajan mieskuoro

Olimme Elomessuilla anoppini ja appeni seurassa ja elomessujen jälkeen meille tuli vieraaksi isäni serkut vaimoineen Ruotsista. Toki meillä kävivät myös minun vanhempani, siskoni ja miehen veli vaimoineen, mutta he käyvät meillä usein muutenkin. Ihanaa kun on läheiset välit sukuun!

Lomashoppailua Iittalassa

Meidän oli oikeastaan tarkoitus mennä Iittalan Lasimäelle vaan katselemaan pupuja ja syömään Kultasuklaan suklaakuorrutettuja mansikoita. Toisin kuitenkin kävi, ja päädyimme varsinaiselle shoppailureissulle.

Iittala ei ehkä teemapäiviä lukuunottamatta ole mitenkään erityisesti lapsiperheille suunnattu kohde, vaikka kiva pieni leikkipuisto alueelta löytyykin. Aikaisemmin aluella oli useita pupuja, mutta nykyään vain yksi Hunaja-aitan edustalla. Aikuisille sen sijaan riittää katseltavaa ja ostettavaa. Iittalan lasimuseon lisäksi Iittalan Lasimäen alueella sijaitsevat Hunaja-aitta, Kultasuklaa, keramiikkapaja Anubis, kirjakauppa Kirja ja Paperi, jonka yhteydessä toimii vanhantavaranliike sekä maksuton kauppamuseo, naivistisen taiteen näyttely, Moda Italia Outlet, Finlayson PopUp-myymälä, kahvila Aino sekä tietenkin Iittala Outlet, joka vetää puoleensa erityisesti ulkomaalaisia turisteja. Lisäksi huomasin, että aluella toimii uusi käsityöliike Linnanrouva, jolla ei siis ole tämän blogin kanssa mitään tekemistä.

iittala
iittala
iittala
iittala

Meillä on ollut tapana käydä Iittalan Lasimäellä aina kerran kesässä ostamassa herkkuja Kultasuklaasta ja Hunaja-aitasta. Niissä vierailimme nytkin, sillä Kultasuklaan herkut ovat aivan vastustamattomia, samoin kuin Hunaja-aitan makuhunajat.

kultasuklaa
hunaja
pupu

Iittalan Aino-kahvila oli pettymys, sillä sen tarjonta oli melko lailla huoltoasematasoa. Esikoinen ei selkeästi ollut tyytyväinen myöskään paikan siisteyteen, sillä hän kasteli kukat ja lakaisi terassin kahvilla istuessamme.

iittala
iittala
iittala
iittala

Iittalaa voi kyllä suositella lomashoppailupaikkana, sillä tarjonta on monipuolista ja laadukasta. Me päädyimme herkkujen lisäksi ostamaan vanhoja opetustauluja kotimme seinille sekä veitsitelineen lahjaksi. Vaikka skippasimme Naivistit Iittalassa -näyttelyn, niin se kuuluisi kyllä edottomasti Iittalan vierailuun, varsinkin kun naivistinen taide on yleensä myös lasten suosiossa. Jos Naivistit Iittalassa kiinnostaa, niin kannattaa käydä katsomassa Koeaja Hämeenlinnan Testikuskin video näyttelystä.

Hippalot!

Hippalot on jokavuotinen lastenkulttuuritapahtuma ja taidefestivaali, jonne kannattaa ehdottomasti tulla kauempaakin. Tänä vuonna Hippalot täyttää 40 vuotta, joten tapahtumia on tarjolla erityisesti juhlateemalla.

Hippaloilla on paljon sekä maksullista että maksutonta ohjelmaa. Me pysyttelimme tänä vuonna maksuttomassa ohjelmassa, sillä alle kaksivuotiaille nähtävää oli yllin kyllin myös ilmaiseksi. Aloitimme Hippaloihin tutustumisen Leikki100 -leikkipihalta, jonka ehdoton vetonaula oli karuselli, johon oli tietysti päästävä. Myös jonglöörauspallot kiinnostivat, ja me vanhemmat saimmekin juosta pikku jonglöörin pallojen perässä.  

hippalot
hippalot
hippalot

Leikkipihan jälkeen suuntasimme Dinolandia-näyttelyyn, joka olikin tosi hieno. Näyttely oli rakennettu niin, että näyttelyesineiden päällä sai kiivetä ja joihinkin sai myös mennä sisään. Yhdessä näyttelyhuoneessa oli laajakankaalle heijastettuna video, jota sai katsoa liikkuvan dinosauruksen päältä.

hippalot
hippalot
hippalot

Dinonäyttelyn jälkeen kävimme pikaisesti syömässä keskustassa, minkä jälkeen olikin ainakin miehen mielestä päivän kohokohta – Gommin ja Pommin esitys. Esikoinenkin jaksoi seurata esitystä puolen tunnun ajan ennen kuin keskittyminen alkoi herpaantua.

hippalot
hippalot
hippalot
hippalot
hippalot
hippalot

Ennen kotiinlähtöä kävimme vielä katsomassa 0-3 -vuotiaille tarkoitetun Tuntupolun. Esikoinen oli oikein kiinnostunut kaikesta polulla olevista tavaroista, ja oli kiva, että hänet sai päästää sinne vapaasti purkamaan tutkimisintoaan. Välillä olimme jo vähän pulassa konserttia kuunnellessa, kun esikoisen olisi välttämättä pitänyt päästä tutkimaan muiden ihmisten laukkujen ja vaunujen sisältöjä.

hippalot

Hippalot jatkuvat vielä sunnuntaihin saakka, ja niihin on helppo pistäytyä Hämeenlinnan ulkopuoleltakin, sillä Hippaloalue sijaitsee aivan juna-aseman lähellä. Sateella kannattaa varautua ruuhkiin sisätiloissa ainakin Arx-talon osalta, sillä talon käytävät ovat isoille ihmismäärille aika ahtaat. Muissa tiloissa on onneksi väljempää. Jos on kiinnostunut maksulliseen ohjelmaan osallistumisesta, niin kannattaa pitää kiirettä, sillä osa työpajoista ja esityksistä on jo loppuunmyytyjä.

Rankkaa juhlimista

Viime viikonloppu oli meidän perheellemme varsinainen juhlaviikonloppu, sillä lauantaina olimme juhlimassa miehen kummitädin 60-vuotispäiviä ja sunnuntaina pidimme kotonamme 27 hengen puutarhajuhlat. Pidimme juhlat sillä ajatuksella, että esittelimme suvun uusimman tulokkaan minun isänpuoleiselle suvulleni, joka ei vielä ollut nähnyt kuopustamme.

lilja

Juhlissamme oli paikalla peräti kahdeksan lasta, joten vauhtia riitti! Onneksi eilen oli aurinkoinen päivä, joten lapset pääsivät purkamaan energiaansa juoksemalla pihaamme ympäri.

lapset
juhlat

Tarjosimme juhlissa feta-pastasalaattia, meloni-mansikka-halloumisalaattia, minun vanhempieni kasvattamia uusia perunoita, grillattua porsaan ulkofilettä ja grillattuja kasviksia, tsatsikia ja sukulaistemme tuomia lihapullia ja savustettua lohta. Jälkiruuaksi tarjosimme mieheni tekemää perinteistä mansikkakermakakkua ja lisäksi meillä oli jäätelöbuffet, josta jokainen sai kasata mieleisensä jäätelöannoksen.

salaatti
mansikkakakku

Juhlat olivat mukavat, ja niistä jäi hyvät muistot, mutta täytyy myöntää, että olimme miehen kanssa kyllä aika poikki kun vieraat olivat lähteneet. Lähes 30 ihmisen ruokkiminen ja juhlavalmistelut kahden alle kaksivuotiaan kanssa vaativat kyllä veronsa, vaikka saimmekin paljon apua järjestelyissä isovanhemmilta. Juhlien jälkeen olisi tehnyt mieli vain heittäytyä sängylle makoilemaan, mutta lapset eivät tietenkään sellaista salli.

Olemme mieheni kanssa järjestäneet täällä kotonamme jo aika monet 15-25 hengen juhlat, joten olemme jo melko hyvä tiimi juhlavalmisteluissa. Nämä juhlat taisivat olla toistaiseksi isoimmat juhlamme, joten tällä kertaa päätimme helpottaa urakkaamme käyttämällä pääosin kertakäyttöastioita. Onneksi, sillä jotenkin sitä tiskiä on silti edelleen vielä juhlien jäljiltä tiskaamatta. Juhlien jälkeisissä päivissä on toisaalta aina se kiva puoli, että ruokia ei tarvitse pohtia pariin päivään, kun jääkaappi on täynnä juhlaruokien jämiä.