Lastenhoitovastuun jakaminen arjessa

Mies on tästä varmasti eri mieltä, mutta meillä mies on kyllä päässyt aika helpolla lastenhoidossa. Se johtuu siitä, että minäkin ole päässyt normaalia helpommalla, sillä meidän lapsilla on neljä ihanaa isovanhempaa, jotka auttavat todella paljon lastenhoidossa. Niinpä jaksan usein ottaa päävastuun lapsista myös silloin kun mies on töitten jälkeen tullut kotiin. Vähän aikaa sitten kuulin kuitenkin miehen selittävän lapsettomalle kaverilleen, että helppo hänen on mennä töiden jälkeen kotiin rentoutumaan. Kun mies tulee kotiin, hän kuulemma saa vastaansa kysymyksen ”Kumman otat? Molemmilla on kakat housussa, mutta vain toiselta on mennyt vaipasta läpi”.

Tasa-arvoasioita on niin helppo katsoa vain omasta näkökulmastaan. Jos minulla on ollut hankala päivä kotona, odotan että mies ottaa ainakin toisen lapsista vastuulleen kotiin tultuaan, jotta itse pääsen edes osittain lepäämään hetkeksi. Toisaalta pitäisi ymmärtää, että myös miehellä on voinut olla rankka päivä töissä, ja kotona olisi kiva päästä tietokoneen ääreen rentoutumaan.

Lastenhoidossa on rankkaa sen intensiivisyys. Hengähdystaukoja ei juuri ole, ellei satu saamaan molempia lapsia hetkeksi nukkumaan samaan aikaan. Muina aikoina ei vessaankaan pääse rauhassa. Ei ole lakisääteistä lounastaukoa, eikä työaika pääty kun kahdeksan tuntia on tullut täyteen. Haastavan asiakaspalvelutilanteen jälkeen ei voi odottaa kohta pääsevänsä rauhassa kahvitauolle purkamaan harmitustaan.  Vauva-aikana päivän hoitorupeama jatkuu vielä yövuorolla. Siksi pikkulapsiaikana onkin tärkeää, että vanhemmilla on yhteisymmärrys lastenhoidon ja kotitöiden jakautumisesta perheessä.

palikat

Me emme miehen kanssa varsinaisesti ole koskaan istuneet alas ja keskustelleet lastenhoidon jakautumisesta, vaan olemme aina menneet tilanteen ja jaksamisen mukaan. Koska minä olen äitiyslomalla, olen ottanut hieman suuremman roolin lastenhoidossa myös miehen työpäivän jälkeen. Olen yrittänyt antaa miehelle hetken aikaa palautua työpäivästä ennen kuin hän joutuu lapsenvahdiksi. Kahden lapsen kanssa tämä tosin on huomattavasti hankalampaa kuin yhden, sillä esikoinen monesti haluaa heti isän huomiota kun isä tulee töistä. Yövalvomiset olen kuitenkin hoitanut lähes kokonaan.

Miehen lomaillessa olemme päätyneet jakamaan lastenhoitovastuun puoliksi.  Emme lomallakaan mitenkään kellon kanssa mittaa, että vuorot jakautuvat tasaisesti, ja pääasiassa olemme jatkuvasti koko perhe yhdessä. Ymmärrämme molemmat hyvin toisen tarvetta saada hetki omaa aikaa, ja pyrimme sitä molemmille järjestämään. Aika vähän omaa aikaa kuitenkaan tälläkään tavalla jää, sillä mikä onkaan parempaa aikaa hoitaa kotitöitä tehokkaasti kun silloin kun lapset ovat jossain muualla!

Oma lukunsa lastenhoitovastuissa ovat pidemmät reissut. Miehellä niitä on ehtinyt olemaan useita, itselläni pisin aika erossa molemmista lapsista taisi olla lyhyt käynti kaverini polttareissa Helsingissä, yhteensä varmaan noin viisi tuntia. Imetys on se, mikä pitää minut aika tiivisti kotona. Ennen lapsia ei juuri ollut tarvetta rajoittaa miehen menemisiä, mutta nyt varsinkin useamman päivän kestävät reissut ovat kyllä aina keskustelunaiheita. Koska meidän on mahdollista saada hoitoapua lasten isovanhemmilta, mies on loppujenlopuksi päässyt kaikille reissuilleen, joihin on kehdannut lupaa pyytää, mutta tilanne olisi varmasti eri, jos joutuisin olemaan aivan yksin lasten kanssa.

kuopus

Kaksi alle kaksivuotiasta lasta on aika haastava paketti, ja vaatii molempien vanhempien täyden sitoutumisen. Minun sukupolvelleni on onneksi itsestäänselvää, että kun lapset on hankittu yhdessä, niin ne myös hoidetaan yhdessä, eikä ole kenenkään etu jos joku perheenjäsenistä joutuu jatkuvasti elämään ylisuuren väsymyksen tai työtaakan alla. Lastensaamiseen kun liittyy sekin hauska puoli, että samalla kuin oma aika vähenee radikaalisti, niin myös kotitöiden määrä lisääntyy huomattavasti. Keskinäinen kunnioitus ja arvostus toisen tekemää työtä kohtaan ovat onnistuneet pitämään meidät erossa lastenhoitoriidoista. Välillä vaihdetaan katseita siitä kumman vuoro on pysäyttää ruokakatapulttileikit ja kumman hoitaa niskakakkakatastrofi, mutta yleensä ongelmat hoitaa se, jolla on enemmän käsiä vapaana.