Aamupäivä Ahvenistolla

Eilen oli ihanan aurinkoinen päivä, joten meidän perhe päätti lähteä nauttimaan auringosta Ahvenistolle, tuttavallisemmin Apparalle. Ahvenisto on yksi Hämeenlinnan suosituimmista ulkoilualueista ja todellinen place to be kesällä. Minulla on hyviä muistoja Apparasta omasta lapsuudestani, mutta silloin Appara merkitsi minulle lähinnä uimarantaa. Nykyään se on myös paljon muuta, kun kaupunki on kunnostanut vuoden 1952 olympiauima-altaan ja alueella pyörii useampi liikunta-alan yritys.

Ahvenisto

Ahvenisto on todellinen ulkoilijan paratiisi.  Ahveniston järven ympärille on muodostunut kokonaisuus, jossa monipuoliset palvelut mahdollistavat luonnosta nauttimisen monin eri tavoin. Ahvenistolla järjestetään monenlaista aktiviteettiä; on sup-lautojen vuokrausta, ohjattuja CrossXswim ja Hiit-treenejä, maksutonta puistojumppaa tiistaisin, vesijumppaa, uimakouluja, MOBO-suunnistusta ja perjantaisin ja lauantaisin maauimalassa on SuperWibit- vesihuvipuistolaiteitteita kaikkien vesipeuhaajien iloksi. Lisäksi Ahvenistolta löytyy Flowpark-seikkailuhuvipuisto. Hieman kauempana järvestä sijaitsee Ahveniston moottorirata, joka on Suomen vanhin edelleen aktiivisesti toimiva moottoriurheiluareena. Itse en ole kiinnostunut moottoriurheilusta, joten olen käynyt moottoriradalla vain talvisin, kun se muutetaan hiihtoradaksi.

Maauimalaan pääsee 4,5 euron hinnalla (yli 4-vuotiaat lapset 2,9 €) ja lippu on voimassa 10 tuntia. Halutessaan voi siis vaikka aloittaa päivän uimisella, käydä kotona syömässä ja tulla iltapäivällä vielä samaan hintaan jatkamaan uintia. Tällä hetkellä on menossa myös kokeilu, jossa sadepäivisin pääsylipun saa puoleen hintaan.

Ahveniston järveä ympäröi eripituisia lenkkiratoja, joista osa on valaistuja ja niitä voi kulkea myös rattaiden kanssa. Lisäksi Ahvenistolla on 3 ja 6 kilometrin mittaiset luontopolut, jotka kulkevat haastavammassa maastossa luonnonsuojelualueen harjumaisemissa. Ahvenistolla on myös leikkipaikka lapsille, kota, lentopallokenttä ja erikseen varattava sauna sekä tietenkin wc- ja pukukoppitilat. Kahvion terassilla voi nauttia maisemasta virvokkeita nauttien. Kahvilasta saa pikkusuolaisten ja naposteltavien lisäksi myös aitoja italialaisia artesaanijäätelöitä. Lisäksi sieltä voi  maksutta lainata lasten hiekkaleluja.

Ahvenisto
kota
liukumäki
ahvenisto maauimala

Koska meidän lapsemme ovat vielä niin pieniä, me keskityimme ilmaisiin iloihin, eli vesileikkeihin. Pienimmäisemme taisi tosin nukkua kantorepussa lähes koko visiitin ajan, mutta esikoisen riemulla ei ollut rajoja kun hän sai ämpärin, lapion ja loputtomasti vettä läträttäväksi. Juuri meidän vierailumme aikana järveen oli kertynyt aika paljon siitepölyä, mutta varmaan jo viikonkin päästä järvi näyttää jo ihan erilaiselta. Olimme rannalla aika aikaisin, mutta paikalla oli jo useita lapsiperheitä, päiväkotiryhmä, paljon lenkkeilijöitä, eläkeläisiä ja muita kauniin kesäaamun viettäjiä. Iltapäivällä oli varmaan jo todella vilkasta.

appara
vesileikkejä

Lapsiperhe tarvitsee kyllä uskomattoman määrän tavaraa mukaan kun lähtee uimareissulle. Kaukana ovat ne ajat kun rannalle lähtiessä otti vain itselleen mukaan pyyhkeen, bikinit, aurinkolasit ja -rasvan. Nyt meillä oli mukana iso laukullinen kaikkea mahdollista aina vaipoista hiekkaleluihin. Osa tavarasta oli mukana vain varmuuden vuoksi, ja ensi kerralla tavaraa voisikin ehkä jättää enemmän autoon, sillä parkkipaikka on ihan järven vieressä, joten autolta on helppo käydä kipaisemassa tarvittavia tavaroita. Ensi kerralla taidetaan myös hyödyntää lainattavia hiekkaleluja. Ja ehkä ensi kerralla voisi itselleenkin ottaa uimapuvun mukaan..