Vierailu Tiirinkosken tehtaalla

Tiirinkosken tehdas kuuluu niihin paikkoihin, jossa aika hurahtaa kuin siivillä kun ympärillä on niin paljon kaunista katseltavaa. Vaikka olemme asuneet Hämeenlinnassa jo pitkään, Tiirinkoskella ei koskaan aikaisemmin ole tullut käytyä. Minulla oli hämärä fiilis Tiirinkoskesta kotieläintilana, ja eläinten houkuttelemana päätimme käydä pistäytymässä tilalla. Paikan päällä kuitenkin selvisi, että Tiirinkosken tehdas ei ole kotieläintila, vaan toiminnassa oleva maatila. Tiirinkosken tilan tuotteisiin törmääkin useassa hämeenlinnalaisessa ravintolassa, ja erityisesti tila tunnetaan härkäpavuistaan. Tilan vanhassa navettarakennuksessa toimii ihastuttava sisustus- ja lifestyleliike sekä kahvila, ja piha-alueelta toki löytyy myös eläimiä.

karja

Tiirinkoski on siitä mukava paikka, että sieltä löytyy mieluisaa tutkittavaa moneen makuun. Itse olisin voinut jäädä ihailemaan ja hypistelemään navetan sisustus- ja herkkutuotteita pidemmäksin aikaa, sillä koko myymälä oli täynnä varmalla esteettisellä silmällä valittuja tavaroita ja vaatteita. Jo navetta itsessään oli kaunista katseltavaa erityisesti esiin jätettyjen komeiden kattoparrujen vuoksi. Esikoinen taas tykkäsi kovasti erityisesti ylämaankarjan katselemisesta. Ylämaankarjahan on hauskan näköistä, vähän kuin valtavan kokoisia karvaisia ja sarvipäisiä koiria. Naudat olivat lisäksi ilmeisen kiinnostuneita ihmisistä, meitäkin riensi heti moikkamaan kaksi sarvipäätä.

Ylämaankarjan lisäksi tilalla oli kaneja, kanoja, lampaita sekä kissa ja koira. Meidän vierailumme osui niin lämpimään ajankohtaan, että lampaat olivat jossain viileämmissä maisemissa, mutta kanoissa, kaneissa ja ylämaankarjassa oli meille kyllä enemmän kuin tarpeeksi ihasteltavaa. Lisäksi tilalla oli traktoreita ja muita maatalouskoneita.

tiirinkosken tehdas
tiirinkosken tehdas
tiirinkosken tehdas
tiirinkosken tehdas
ylämaankarja
pupuja

Kahvilan tarjonta miellytti meitä kaikkia. Lounasaikaan tilalla olisi voinut syödä suolaisia lounasvohveleita, mutta me olimme jo syöneet lounaan, joten tilasimme vohveleita mansikkahillolla. Mies halusi lisäksi maistaa suklaakakkua, johon oli yhtenä ainesosana käytetty tilan omia härkäpapuja. Pidimme molemmat annoksistamme, ja esikoinen nautti myös puolikkaasta vohvelista, jota annoimme hänen maistella. Kahvilasta löytyi myös terveellisempiä ruokavaihtoehtoja, kuten chia-vanukasta, ja paikan kahvi- ja teevalikoima tuntui todella laadukkaalta. Palvelu oli lämminhenkistä ja tunnelma koko tilalla oli leppoisa.

tiirinkosken kahvila
suklaakakku
vohveli
 Väsynyt reissaaja

Väsynyt reissaaja

Tiirinkosken tehdas sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Hämeenlinnan keskustasta Hämeen Härkätien varrella. Lapsiperheen kannattaa harkita Tiirinkosken reissun yhdistämistä viereisellä Kissankulman Eläinpihalla käyntiin.   

 

*Vierailu toteutettu yhteistyössä Linnan Kehityksen kanssa.