Miten meillä nukutaan?

Ikuinen vakiokysymys vauvaperheissä on, että miten teillä nukutaan. Esikoisen uniongelmia pohtiessani tulin lukeneeksi jonkin verran lasten uniongelmista ja niiden ratkaisuista, ja nyt kuopuksen kanssa tiedänkin miten nukuttamisen kanssa tulisi toimia. Noin niinkuin periaatteessa. Käytännössä sitten kuitenkin menen aina sieltä missä aita on matalin, koska väsyneenä se viiden minuutin ylimääräinen valvominenkin vaan tuntuu liialta.

Vauvaahan ei siis saisi nukuttaa imetykseen. Imetys on meillä aina nukutuskeino nro. 1, kun vauva herää yöllä. Useimmiten en jaksa edes röyhtäyttää imetyksen jälkeen, ja oikein väsyneenä saatan nukahtaa siihen itsekin.  Vauvaa ei myöskään saisi totuttaa hankaliin unitapoihin.  Jos imetys ja röyhtäytys yöllä eivät toimi, otan vauvan nukkumaan itseni päälle mahat vastakkain. Sitten vielä tutti suuhun, niin monesti vauva nukahtaa tähän tapaan aika nopeasti. Ja minä sitten joko kippaan vauvan viereeni tai nukahdan itsekin, jolloin herään seuraavaan herätykseen selkäkipuisena vauva yhä päälläni.

Perhepeti ei meillä ole vanhempien valinta, vaan vauvan valinta. Tiedän, että perhepedissä nukkuessaan vauva heräilee useammin kuin omassa sängyssä. Kuopus kuitenkin suorastaan kieltäytyi nukkumasta yksin pinnasängyssä. Hän ei todellakaan koskaan nukahtanut omaan sänkyyn, ja heräsi aina vähintään viiden minuutin päästä omaan sänkyyn siirrosta. Eräs yö päätin, että nyt olisi jo aika siirtyä omaan sänkyyn nukkumaan, ja aloitin hellävaraisen unikoulutuksen niin, että siirsin vauvan aina omaan sänkyynsä hänen nukahdettuaan. Aloitin yhdeksältä ja luovutin yhdeltä yöllä, kun kumpikaan meistä ei ollut nukkunut viiden minuutin pätkiä pidempään.

 Kuopus-raukka joutuu nukkumaan päiväuniaan äitiyspakkauksen pahvilaatikossa. Eikä edes omassaan, vaan isoveljeltä perityssä.

Kuopus-raukka joutuu nukkumaan päiväuniaan äitiyspakkauksen pahvilaatikossa. Eikä edes omassaan, vaan isoveljeltä perityssä.

Kuopus on kohta täyttämässä kolme kuukautta, ja meillä on siis vaihtelevankestoisia yöherätyksiä noin neljästä viiteen yössä. Tähän saakka minä olen hoitanut vauvan yöheräämiset sataprosenttisesti, ja mies on tarvittaessa käyttänyt korvatulppia. Pian miehellä alkaa kuitenkin loma, joten hän saa lomansa aikana myös osallistua vauvan yöhyssyttelyihin. Vauva on nyt pikkuhiljaa oppinut nukkumaan pidempiä pätkiä myös omassa sängyssään (päiväunet sujuvat parhaimmillaan jo yli puolen tunnin pätkissä), joten uskoisin että tehokkaalla röyhtäyttämisellä saamme yöllisiä heräämiskertoja vähennettyä. Saa nähdä.. Esikoinen onneksi nukkuu pääsääntöisesti tyytyväisenä yöt läpeensä.