Kävely Vanajaveden rantareitillä

Vanajaveden rantareitti Hämeenlinnassa on vähän sama kuin Töölönlahden lenkki Helsingissä, paitsi kauniimpi ja vähemmän ruuhkainen. Vanajaveden reittikin on silti suosittu, sillä Hämeenlinnan kaupungin sivujen mukaan reitillä käy vuosittain noin 200 000 ulkoilijaa.  Me olimme liikkeellä aamukymmenen aikoihin, ja reitillä tuli vastaan useita kuntolenkkeilijöitä, sauvakävelijöitä, pyöräilijöitä ja yksi toinenkin pikkulapsiperhe.  Uimarannalla oli polskijoita, laitureilla auringosta nautiskelevia, mattolaiturilla matonpesijöitä, kuntoilulaitteilla kuntoilijoita ja maisematornissakin oli väkeä ihailemassa maisemaa linnalle.

Rantareitin pituus on hieman alle kuusi kilometriä, ja se on valaistu ja helppokulkuinen. Reitiltä pääsee toki poikkeamaan halutessaan vaikka pitkospuille tai matkaa voi jatkaa pidemmälle Aulangolle. Rantareitin varrella on linnan lisäksi useita muitakin historiallisia kohteita. Kaupunginpuistossa voi käydä ihailemassa 1800-luvulla suunniteltua englantilaistyyppistä maisemapuistoa raunioineen ja paviljonkeineen ja Varikonniemessä vanhan höyrysahan alueen jäänteitä. Varikonniemen asutushistoria ulottuu itse asiassa rautakauteen, ja alueelta on löytynyt erilaisten muinaisten rakennusten jäännöksiä.

Nyt seuraa varsinainen kuvapläjäys, sillä tällä reitillä kameralle riitti kuvattavaa.

sillalla

Aloitimme kävelykierroksen linnalta, jonka edustalla oli juuri käynnissä puistojumppa. Esikoisen pettymykseksi ohitimme Linnanpuiston leikkipuiston ja lähdimme kävelemään rantareittiä linnan ohi myötäpäivään. Museo Militarian läheisyydessä oli esillä muutamia tykkejä ja kauniit vanhat hopeapajut reunustivat järvenrantaa hopeisina hehkuen.

puistojumppa
hopeapaju
rantasauna

Pian linnan jälkeen rantareitti kaartaa Kaupunginpuistoon. Kaupunginpuiston alueella on jännä rikollisuuteen liittyvä historia. Keskiajalla paikka tunnettiin Pyövelinmäkenä, ja siellä ilmeisesti mestattiin 1500-luvulle saakka rikollisia.  Pyövelinmäen nimitys on saattanut tulla myös siitä, että mäellä asui pyöveleitä, 1600- ja 1700-luvun taitteessa muun muassa huonosta ammattitaidostaan tunnettettu pyöveli Matti Heikinpoika. 1800-luvulla kuvernööri Otto Carl Rehnbinder suunnitteli alueelle romantiikan hengen mukaisen maisemapuiston, ja rakennustöiden työvoimana toimivat linnan vangit. Vankityövoimaa on käytetty myös 2000-luvulla, sillä kivirakenteiden työvoimaintensiivisiä kunnostustöitä ovat hoitaneet Vanajan vankilan avolaitoksen vangit.

maisematorni
 Näkötornin istutukset olivat kauniita ja huvimajasta avautui upeat näkymät Vanajavedelle. 

Näkötornin istutukset olivat kauniita ja huvimajasta avautui upeat näkymät Vanajavedelle. 

 Korkealla sijaitsevan huvimajan lisäksi myös alempana rannassa on kunnostettu paviljonki. Paviljonki on aikaisemmin toiminut laivamatkustajien odotusmajana.

Korkealla sijaitsevan huvimajan lisäksi myös alempana rannassa on kunnostettu paviljonki. Paviljonki on aikaisemmin toiminut laivamatkustajien odotusmajana.

laituri
 Alppiruusut kukkivat kauniisti rantareitin varrella

Alppiruusut kukkivat kauniisti rantareitin varrella

 Välillä kokeilimme päästää myös esikoisen jaloittemaan, mutta eihän siitä mitään tullut kun hän meni tietenkin juuri sinne mihin huvitti – ja aina eri suuntaan kuin oli tarkoitus.

Välillä kokeilimme päästää myös esikoisen jaloittemaan, mutta eihän siitä mitään tullut kun hän meni tietenkin juuri sinne mihin huvitti – ja aina eri suuntaan kuin oli tarkoitus.

 Mattojenpesupaikka

Mattojenpesupaikka

 1920-luvulla rakennettu rautatiesilta

1920-luvulla rakennettu rautatiesilta

 Nuotiopaikka

Nuotiopaikka

 Reitin varrella on useita levähdyspaikkoja

Reitin varrella on useita levähdyspaikkoja

kuntoilulaitteita
reitti
taidetta
polskijoita
 Varikonniemellä on höyrysahan alueen rakennusten jäänteitä. Rauniot metsikön keskellä tekevät tunnelmasta satumaisen.

Varikonniemellä on höyrysahan alueen rakennusten jäänteitä. Rauniot metsikön keskellä tekevät tunnelmasta satumaisen.

puita
maisema
puisto

Jos reittiä lähtee lapsiperheen voimin kiertämään, kannattaa varata vähän evästä mukaan. Meillä ainakin kesti lenkin kiertäminen paljon oletettua pidempään, kun pidimme esikoiselle välillä jaloittelu- ja leikkitaukoja. Meillä oli vettä ja banaania mukana, ja niiden voimin jaksoimme ilman nälkäkiukkuja kiertää koko reitin.

Museo Militaria, Ravintola Le Blason (hotelli Vaakuna) ja Linnanpuiston leikkipuisto ovat kaikki rantareitin varrella, ja niistä voi lukea aikaisemista postauksistani.