Museo Militaria

Tänä vuonna syntyneet ja syntyvät hämeenlinnalaiset Suomi100-vauvat saavat museo Militariaan ilmaisen pääsyn perheensä kanssa, joten mehän lähdimme koko perheen voimin tutustumaan asemuseoon. Mikään valtava yleisömenestys tämä ilmainen sisäänpääsy vauvaperheille ei ole ollut; me olimme kuulemma kolmas perhe tänä vuonna joka hyödynsi edun. En sinänsä ihmettele, sillä varsinkin jos mukana on sisaruksia, niin museoon tutustuminen jää aikuisilta kyllä aika pinnalliseksi. Pienen vauvan kanssa museosta voisi saada jotain itsekin irti, ainakin jos vauva nukkuu tai on tyytyväinen sylissä.

museo

Museo itsessään on valtava, yksityskohtainen ja tyylikkäästi toteutettu. Maavoimien kolmen aselajin historiaa ja kalustoa esitellään kolmessa kerroksessa ja lisäksi ulkotiloissa. Tykistön lisäksi museossa käsitellään pioneeri- ja viestitoiminnan historiaa. Museo on kyllä varsinainen taivas, jos on kiinnostunut Suomen sotahistoriasta. 

Museossa ei ollut mitenkään erityisesti huomioitu lapsia, mutta kaikkiin esineisiin sai koskea, ja meidän tuplarattaillakin pääsi ihan sujuvasti liikkumaan. Me nautimme kaikista eniten museon ulkoalueesta, jossa puolitoistavuotiaamme oli innoissaan kaikista traktoreista ja ”palloista” (tykinkuulista). Kiinnostava oli toki myös yhden rakennuksen nurkalta löytynyt harja.. Mutta ulkoalueella oli ihan kiva meidän aikuistenkin kävellä ja ihmetellä isoja ajoneuvoja ja tykkejä, varsinkin kun maisemat olivat upeat!

juoksuhauta
maisema
tykkejä
tykki
tykki

Jos sotahistoria kiinnostaa, niin yksi hyvä päivä tutustua museoon voisi olla 18.6, jolloin museo Militariassa juhlitaan 110-vuotiasta suomenhevosta, ja opastettujen kierrosten ja yleisöluentojen lisäksi myös lapsille on tarjolla kaikenlaista ohjelmaa, kuten talutusratsastusta ja keppihevosrata. Tapahtuma on maksuton, lisätietoja löytyy Museo Militarian kotisivuilta.

Kävimme museokierroksen jälkeen syömässä Pancho Villassa, jossa muuten palveltiin tosi hyvin lapsiperheitä. Saimme jäädä syömään alakertaan, vaikka se olikin oikeastaan lounasaikaan suljettu, ja esikoisemme sai oman puolikkaan lastenannoksensa. Kuulemma olisi ollut tarjolla sormiruokaakin (höyrytettyjä kasviksia). Kotimatkalla pistäydyimme vielä torilla ostamassa mansikoita ja pensasmustikoita.

tori