Hei vanhempi, älä jää yksin!

Lapsen syntymä mullistaa elämää monin tavoin, mutta yksi asia, jota ei ehkä odotusaikana tule niin mietittyä, on yksinäisyys lapsen kanssa. Pieni vauva ei loppujen lopuksi ole kovin hyvää seuraa, eivätkä isommatkaan lapset korvaa aikuiskontakteja. Lasta kotona hoitava vanhempi joutuu helposti huomaamaan, että samalla kun oma elämä alkaa pyörimään vaipanvaihtojen ja ruokkimisten ympärillä, niin kavereiden ja tuttujen elämä jatkuu kiireisenä, ja varsinkin arkipäivisin on vaikeaa sopia tapaamisia.

Lapsen kanssa kannattaa lähteä jo vauvavaiheessa kodin ulkopuolelle harrastamaan. Lapsiperheille on tarjolla kaikennnäköistä toimintaa, kuten perhekahviloita, äiti-vauvajumppia ja muskaria. Kaikista helpon tapa löytää seuraa itselle ja lapselle sekä saada vertaistukea omaan elämäntilanteeseen on kuitenkin internet, ja erityisesti Facebook. Facebookissa toimii lukuisia rymiä, joiden tarkoituksena on auttaa vanhempia verkostoitumaan keskenään sekä jakaa vinkkejä ja kokemuksia esimerkiksi paikallisista harrastusmahdollisuuksista ja tapahtumista.

 Valokuva: Pixabay.com

Valokuva: Pixabay.com

Verkoistoitumiseen tarkoitetut ryhmät ovat yleensä yksityisten ihmisten ylläpitämiä, ja siksi niiden nimet ovat hyvin vaihtelevia. Ryhmissä myös näkyy se, että äidit yhä pääasiassa hoitavat lapsia kotona, sillä yhtäkään isäryhmää en Hämeenlinnan seudulta löytänyt. Ehkä sellaisellekin olisi tarvetta? Moni ryhmistä on toki avoinna sekä isille että äideille, ja toivottavasti myös isät uskaltavat liittyä niihin, vaikka jäsenet tällä hetkellä valtaosin ovat naisia.

Alla on listaus Hämeenlinnassa toimivista Facebook-ryhmistä, joissa vanhemmat voivat verkostoitua. Ryhmissä on usein hyvin lämmin tunnelma, ja kahvittelu- ja lenkkiseuraa löytyy helposti. Kommenttiboksiin voi ilmiantaa listauksesta puuttuvia ryhmiä.

HÄMEENLINNAN SEUDUN YLEISET RYHMÄT

Hämeen kahden kulttuurin perheet

Hämeenlinnalaismamit ry:n kohtaamispaikka

Hämeenlinnalaisten teinien vanhemmat ja huoltajat

Hämeenlinnan alueen -15 ja -16 bebet

Hämeenlinnan Monikkovanhemmat

Hämeenlinnan seudun -13 ja -14 lapset

HÄTÄKAHVIT Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala

Kanta-Hämeen erityislasten vanhemmat

Kanta-Hämeen äipät, äitit, äitylit...♥

Mamma Treffit Hämeenlinna, Janakkala, Hattula

Yhden vanhemman perheiden olkkari (Hml)

ASUINALUERYHMÄT

Eteläisten mammat

Hauhon äipät

Iittalalaiset äidit

Janakkalan lapsiperheet

Kukostensyrjän perheet

Käikälän (sis. Solvik, Harviala ja Tarvasmäki) puisto/kahvi/lenkkitreffit

Lammin alueen vanhemmat ent. Lammi-mamit

Parolan puistoilijat

Puistotreffit 13500

Rengon äiskät

Turengin 2015-2017 vaavit

Tuuloksen alueen äidit

Visamäen äidit

Itse tajusin liittyä hämeenlinnalaisten äitien Facebook-ryhmään vasta kuopuksen syntymän kohdalla, ja se kyllä kannatti. Löysin heti ryhmän kautta ihan naapurissa asuvan lapsiperheen, jonka kanssa olemme käyneet yhdessä puistoissa ja viettäneet aikaa. Kannattaa muutenkin tutustua erilaisiin Facebook-ryhmiin, sillä niitä löytyy kaikenlaisia maan ja taivaan väliltä, ja ainakin itselläni Facebookin käyttö on saanut ihan uuden ulottuvuuden erilaisiin ryhmiin liittymisen kautta.

 

*Kiitokset postaustoiveesta ja linkkilistasta Hämeenlinnan seudun -13 ja -14 -lapset Facebook-ryhmän ylläpidolle!