Taaperon kasvatus

Meidän perheessämme ei noudateta mitään tiettyä kasvatusfilosofiaa, vaan toimimme hyvin paljon vain omien tuntemustemme mukaisesti. Kasvatustyö on tietysti vielä helppoa kun lapset ovat pieniä, eikä kovin monimutkaisia kasvatushaasteita ole vielä tullut eteen. Mielestäni kuitenkin taaperoakin jo kasvatetaan. Alle olen listannut joitakin meidän arjessamme usein toistuvia kasvatustapoja. 

1.       Kehuminen

Esikoisen ensimmäinen sana oli ’hyvä’, ehkä se kertoo jotain meidän kasvatustyylistämme. Kehumme pikkuistamme paljon, myös pienistä asioista. Tosin jostain syystä tuo ei ole oppinut vieläkään sanaa ’ei’, vaikka sitä kyllä taidetaan nykyisin useammin toistella. Valikoiva kuulo..

taapero

2.       Harhauttaminen

Taaperon kanssa eläminen on sillä tavoin helppoa, että harhauttaminen on yleensä todella yksinkertaista. Ai, harmittaako kun tennispallo ei mahdu vessapaperirullaan? No mutta katsopas tässä on hammasharja. Onpa jännä! Ai, eikö kenkä mennytkään jalkaan ja nyt itkettää? Missäs se lippis on..

3.       Esimerkin näyttäminen

Näytämme vanhempina väistämättä esimerkkiä, haluamme tai emme, mutta asiaan on viime aikoina tullut kiinnitettyä enemmän huomiota. Itse esimerkiksi pelkään hieman ampiaisia, ja kerran kun meille oli eksynyt sisään yksi amppari, päästin suustani huudahduksen. No, esikoinenhan sitten rupesi välittömästi myös pelkäämään amppareita. Mehiläisiä, kimalaisia tai muita ötököitä esikoinen ei pelkää, mutta jos sanoo sanan ’amppari’, niin seuraa välitön pelästymisreaktio. Pitää myös muistaa itsekin tsempata käytöstavoissa ja muistaa aina kiittää, niin se tarttuu helposti myös taaperoikäiseen.

4.       Valitsemme taistelumme

Taaperoa saisi oikeastaan olla melkein koko ajan kieltämässä, koska aina löytyy kaikenlaista mielenkiintoista, mutta kiellettyä tutkimista ja tekemistä. Osaa vähemmän vakavista jutuista katsomme yksinkertaisesti läpi sormien. Tämän hetken hittijuttu on vessapaperinpalojen heittäminen vessanpyttyyn ja sitten vessan vetäminen. Kauheata tuhlaustahan se on, mutta olen antanut asian olla, koska esikoinen puuhailee tätä leikkiä innoissaan silloin kun minä vaihdan vauvalle vaippaa. Luotan siihen, että kohta tämä juttu on jo nähty, ja esikoinen keksii jotain muuta yhtä hyödyllistä.

 Keittiömme sisustusta

Keittiömme sisustusta

5.       Taapero saa osallistua kotitöihin

Esikoisemme on varsin innokas siivooja ja pyykinpesijä. Hän imuroi mielellään ja pyyhkii pölyjä ja vauvan pukluja lattialta, ja lisäksi tykkää auttaa pyykkikorin kantamisessa ja pyykkien koneeseen laittamisessa. Tietysti hänestä on välillä (aina) enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta uskon, että tällä tavalla hän oppii siihen, että kotitöiden tekeminen on osa normaalia arkea.

taapero

6.       Rutiinit, rutiinit

Noudatamme taaperomme kanssa melko säännöllistä päivärytmiä, ja aamu- ja iltatoimet toistuvat aina samanlaisina. Uskon rutiinien tuovan turvallisuuden tunnetta ja helpottavan terveiden elintapojen omaksumista. Rutiinit helpottavat myös meidän aikuisten elämää, kun ei tarvitse pohtia, että onkohan taaperolla nyt nälkä tai väsy, vaan ruoka ja uniajat on ennalta määritelty.