Satumainen Aulanko

Tänään pakkasimme lapset autoon ja lähdimme iltakävelylle Aulangolle. Aulangosta tulee itselleni aina hyvät muistot mieleen, sillä vietimme häitämme Aulangolla Katajiston kartanossa ja hääkuvat otimme Aulangon upeissa kansallismaisemissa.

Aulanko itsessään on todella laaja ja monipuolinen alue, josta riittäisi kirjoitusaiheita vaikka kuinka moneen postaukseen. Aulangolla voi upeiden kävelymaastojen lisäksi muun muassa ratsastaa, golfata, kiipeillä seikkailupuistossa, pelata tennistä, nauttia kesäteatteriesityksistä ja tietenkin kylpylähotelli Cumuluksen palveluista. Kuitenkin jo pelkästään kävely ja patikointi Aulangon ympäristössä on mukava elämys, ja vieläpä ihan ilmainen sellainen.

aulanko

Me lähdimme lasten kanssa ensimmäistä kertaa pidemmälle kävelylle ilman rattaita, sillä ajattelimme, että rattaat rajoittaisivat liikaa kulkemistamme. Oikeasti kyllä suurimpaan osaan Aulangon kiinnostavista paikoista pääsee rattaillakin, mutta yhdistelmä vauva minun kyydissäni kantorepussa ja esikoinen isän harteilla toimi oikein hyvin. Vastaan tuli monta vaunuilla liikkuvaa, mutta aika paljon myös muita kantorepun käyttäjiä.

aulanko ruusupaviljonki
aulanko paviljonki

Aloitimme kävelykierroksemme 1800-luvun lopulla rakennetulta ruusulaakson paviljongilta, josta oli kauniit näkymät Joutsenlammelle. Nykymuotoisen Aulangon puistometsän on rakennuttanut upporikas asetehtailija ja romantikko Hugo Standertskjöld, joka lopulta jäi perheettömäksi poikamieheksi. Tarinan mukaan Hugo rakastui tulisesti erääseen kauniiseen puolalaiseen kreivittäreen ja rakensi Aulangon kesäparatiisiksi tulevalle vaimolleen. Kun kesäkartano oli valmis, hän lähetti puolattarelle runsaat lahjat ja kosinnan puhemiehen matkassa. Kreivitär otti lahjat vastaan, mutta ilmoitti, ettei koskaan aio muuttaa Itämeren pohjoispuolelle. Standertskjöld jatkoi kuitenkin Aulangon kehittämistä, ja Aulanko onkin täynnä romanttisia paikkoja: Joutsenlammen ja Ruusulaakson paviljongin lisäksi Aulangolta löytyy muun muassa Onnen temppeli, Metsälampi, Graniittilinna, Kavaljeeri-vierastalo (nykyisin kesäkahvila) ja Karhuluola. Jossain muualla nämä nimet saattaisivat tuntua vähän imeliltä, mutta Aulangon satumaiseen ympäristöön ne mielestäni sopivat.

aulanko joutsenlampi
aulanko
aulanko kyltti

Joutsenlammen kierrettyämme suuntasimme näkötornille. Tornilta ja sen viereiseltä näköalatasanteelta aukeaa yksi Suomen upeista kansallismaisemista, jonka kauneutta on vaikea ikuistaa kuviin, se pitää itse kokea!

aulanko maisema
näkötorni
 Tornikahvila

Tornikahvila

Näköalatasanteen vierestä lähtevät jyrkät rappuset (yhteensä 322) alas Karhuluolalle. Hetken epäröityämme päätimme lähteä rappusia alas, ja se kyllä kannatti. Karhuluola ympäristöineen oli hienompi kuin mitä muistinkaan, sillä viime käynnistä on melkoisen paljon aikaa.

aulanko portaat
aulanko
karhuluola
karhuluola

Karhuluolalta ylös kivuttuamme meillä alkoi olla nälkä ja ajattelimme käydä katsomassa kesäkahvila Kavaljeerin tarjonnan. Valitettavasti kahvila oli jo ehtinyt sulkeutua, joten päätimme lähteä keskustaan syömään. Ehdimme koluta vain pienen osan Aulankoa, joten Aulangossa riittää meille tutkimista vielä moneksi kerraksi.

kavaljeeri
 Seikkailupuisto Hugo

Seikkailupuisto Hugo

 Graniittilinnassa järjestetään kesäisin lasten Miniteatterin esityksiä. Tänä kesänä ohjelmistossa on Pekka Töpöhäntä.

Graniittilinnassa järjestetään kesäisin lasten Miniteatterin esityksiä. Tänä kesänä ohjelmistossa on Pekka Töpöhäntä.