Ritareita, linnanneitoja ja lusikkaleipiä - Hämeenlinnan keskiaikafestivaalit

Taas yksi tapahtumarikas viikonloppu takana. Minä olin lauantaina Tallinnassa viettämässä kaverini kolmekymppisiä ja mies oli poikien kanssa Lepaan puutarhanäyttelyssä. Tänään lähdimmekin sitten koko perhe yhdessä Hämeenlinnan keskiaikafestivaaleille.

Kun ensimmäistä kertaa luin Hämeen Sanomista, että  Hämeenlinnan keskiaikamarkkinat on muuttanut nimensa keskiaikafestivaaliksi ja on näin ollen Suomen suurin (ja ainoa) keskiaikafestivaali, tuli pakostikin hymähdettyä. Mutta oikesti nimimuutos on ainoastaan looginen, sillä kyse on todella monipuolisesta kokonaisuudesta, eikä ainoastaan markkinoista. Festivaalit ovat venyneet viisipäiväisiksi ja ohjelmaa on hengästyttävän paljon.

keskiaikafestivaalit

Parasta keskiaikafestivaaleilla on kuitenkin tunnelma. Keskiaikaista musiikkia soitetaan nuotiopiireissä, ruokateltoissa ja kojujen edustoilla, vastaan kävelee ritareita, pieniä lapsia valkoisissa pellavavaatteissa, linnanneitoja ja talonpoikia, kokonaiset possut paistuvat vartaissa, ja ruuanlaittotulien savu leijailee hiljalleen ruokatelttojen ympärillä. Välillä kuuluu tykinlaukaus. Kojujen edustoilla kehrätään, kirjotaan, taotaan, värjätään, parkitaan, sorvataan ja punotaan, ja jossain tansssitaan keskiaikaisia tansseja. Yhtäkkiä voi huomata olevansa seuraamassa miekkataistelua tai katapultin käyttöä. Ja kaikki tapahtuu keskiaikaisessa miljöössä aidon keskiaikaisen linnan ympäristössä.

DSC_0482 (2).JPG
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit

Esikoisemme ehdoton suosikkijuttu oli hevosturnajaisnäytös, jota hän pääsi seuraamaan isän harteilta. Turnajaisesityksessä riitti vauhtia, ja esikoinen taputti innoissaan ritareiden suorituksille. Kiinnostavaa oli myös jälleen kerran päästä silittämään lampaita ja kokeilla hieman kilven ja kirveen käyttöä.

keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit

Miehelleni tärkeintä oli saada lusikkaleipiä. Festivaaleilla on vuosia käynyt sama myyjä kauppaamassa lusikkaleipiä, ja hänen lusikkaleipänsä kuuluvat ehdottomasti mieheni keskiaikamarkkinakokemukseen. Kuopus pääsi kerrankin rauhassa syömään imetysteltan suojiin, ja minä keskityin taidokkaiden pukujen ja kauniiden myyntikojujen ihailuun. Minusta on upeaa kuinka moni oli jaksanut panostaa pukuihinsa, ja olisi melkein tehnyt mieli vuokrata itsellekin puku. Pitää jättää se kuitenkin seuraavaan kertaan kun mukana ei kulje puklaamisikäisiä lapsia.

keskiaikafestivaalit
keskiaikafestivaalit
DSC_0490 (2).JPG
keskiaikafestivaalit

Olemme käyneet keskiaikafestivaaleilla lähes joka vuosi viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja festivaalit ovat joka kerta olleet entistä isommat ja upeammat. Mielenkiinnolla odotan mitä ensi vuonna on luvassa!

 

*Postaus toteutettu yhteistyössä Linnan Kehityksen kanssa.